MOTOVUN

U sjevernom dijelu Istre, iznad doline rijeke Mirne, smješten je vjerojatno najpoznatiji i najatraktivniji istarski srednjovjekovni gradić Motovun - Montona čija je veduta jedan od poznatih simbola istarske unutrašnjosti. Motovun je odavno vrlo atraktivna i popularna turistička destinacija, nezaobilazna gotovo svim posjetiteljima istarskog poluotoka.

 

Pogled s motovunskih zidina nezaboravan je: Bogatstvo boja i ljepote u sva četiri godišnja doba, idiličan pogled na vinograde, dolinu rijeke Mirne, šumu Sv. Marka… Pogled seže od najviše Istarske planine Učke pa sve do mora pokraj Novigrada.

 

Međutim, pogled na Motovun jednako je fascinantan. Gradić okružen snažnim kamenim zidinama koje uistinu izgledaju kao da ih je gradio dobroćudni div Veli Jože - junak iz poznate istoimene pripovjetke. Jedan od najljepših pogleda na Motovun pruža se iz mjestašca Kaldir, smještenog na uzvisini pet kilometara jugoistočno od Motovuna.

KALDIR

Blaga klima Kaldira pogoduje poljoprivredi, poglavito voćarstvu, koje njeguje veći broj domaćinstava u okolici Kladira. Zahvaljujući njima Kaldir je postao najpoznatiji voćarski kraj u Istri, a Kaldirština daje gotovo 70 posto voćarske proizvodnje u Istri. Na ovom prostoru zajedno uspijevaju kontinentalne sorte: jabuke, šljive, kruške, breskve i marelice, te mediteranske sorte: masline, smokve i trešnje, a u okolici se pronalaze i tartufi.

 

TARTUFI

Podzemna gljiva (kojoj nerijetko pripisuju afrodizijačka svojstva) posljednjih je godina postala jedan od simbola Istre. Naravno, radi se o tartufu, a najpoznatije stanište tartufa u Istri Motovunska je šuma (šuma sv. Marka), koja se prostire duž doline rijeke Mirne. Kvaliteta istarskih bijelih tartufa po mnogima se može mjeriti s onom najboljih talijanskih i francuskih tartufa. U Livadama, malom mjestu podno Motovuna koje često nazivaju i Svjetskim centrom tartufa, svake se godine organizira  posebni festival s izborom najvećeg tartufa.

 

No voćarstvo i tartufarstvo nisu jedini aduti ovog područja. Istra je nedavno uvrštena među deset najboljih vinskih regija u svijetu, a glavni se aduti istarskog vinogradarstva mogu vidjeti upravo u okolici Motovuna: rasprostranjeni vinogradi s najpoznatijim istarskim vinskim sortama - bijelom malvazijom i crvenim teranom.

 

VINARIJA BENVENUTI

Vila Benvenuti pripada istoimenoj obitelji poznatoj po proizvodnji vina u Hrvatskoj i svijetu. U okolici Kaldira njeguju tri autohtone sorte - Malvaziju Istarsku, teran i muškat. Obiteljske vrijednosti i tradicija ključan su "začin" Benvenuti vina i temelj proizvodnje vina u kojima sortnost odražava sva bogatstva vinograda, smještenih na nizu specifičnih mikrolokacija. Rezultat usmjerenosti na mikrolokacije i autohtone sorte - uz predan i iskren rad - na tržištu su i među strukom prepoznata i nagrađivana vina.

 

Za potpuni doživljaj vina Benvenuti potrebno je upoznati kraj o kojem ona toliko puno govore - teritorij na kojem, i od kojeg živimo, prenijeti svakom vinoljupcu. Idealno ćemo to učiniti među zrelim grozdovima naših vinograda, podrumu, kušaonici ili, pak, smještaju za one goste koji u Benvenuti vinima i doživljaju žele uživati više od jednog dana.

Za one željne aktivnog sportskog i rekreativnog odmora, kroz okolicu Motovuna prolazi dio trase stare pruge Parenzane, preuređen za biciklističke i pješačke staze koja je spajala Trst i Poreč.

Doživite novo iskustvo kroz jedinstvenu vožnju turističkim vlakom putevima povijesne Parenzane.

Pogled na Motovun zasigurno će Vas oduševiti. Ne samo pogled, već i mirisi, okusi i ostali doživljaji…

HRV

ENG

PRIJAVITE SE ZA DOBIVANJE NEWSLETTERA:

Submitting Form...

The server encountered an error.

Uspješno poslano!

© 2022 Copyright d.istra